pure-caffeine

Kofeina jest alkaloidem ksantynowym, który jest składnikiem wielu roślin. Znajduje się np. w ziarnach kawy, w kakaowcu owocach guarany czy w orzeszkach kola.

Kofeina znajduje się także w innych napojach, ponadto jest również składnikiem w lekarstwach. Ciekawostką jest, że można ją traktować jako pestycyd, ponieważ wykazuje działanie ochronne na rośliny zabezpieczając je przed insektami.

Napoje i produkty spożywcze zawierające kofeinę są ważnym elementem żywienia w wielu społecznościach. Chociaż kofeina jest jednym z najlepiej zbadanych składników żywności, to jej działanie nie zostało jeszcze poznane do końca.

Substancja ta ma działanie wielofunkcyjne, pobudza ośrodkowy układ nerwowy, zmniejsza uczucie zmęczenia i senności, poprawia koncentrację rozszerza naczynia mózgowe oraz zwiększa wydzielanie się soku żołądkowego.

Przeciętna zawartość kofeiny w filiżance palonej  kawy wynosi ok 85 mg, natomiast w filiżance kawy rozpuszczalnej około 60 mg, a w filiżance kawy bezkofeinowej- 3 mg.

Kofeina występuje też w innych napojach. Jej zawartość w 150 mililitrowej filiżance  parzonejherbaty wynosi ok 30 mg kofeiny, herbata instant ma w sobie ok 20 mg tej substancji, a filiżanka kakao i czekolady- ok 4 mg.

W medycynie kofeinę stosuje się jako analeptyk wzmacniający pracę serca oraz jako środek skuteczny w walce z migreną,przy zmęczeniach w zatruciach alkoholem oraz narkotykami.

Przekroczenie normy 0,5 grama powoduje podniecenie, przyspieszone bicie serca, a czasem nawet skurcze tężcowe.

Ze względu na działanie pobudzające kofeina jest składnikiem w napojach typu Coca-cola i napojach energetycznych.

Działanie kofeiny na organizm

Post navigation


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>